top of page

Kun sanat eivät riitä

Meillä eurytmisteilla ja eurytmian harrastajilla on valtava aarteisto käytössämme. Kun olemme neuvottomia sen edessä, miten voimme auttaa esimerkiksi sairasta tai kuolevaa lähimmäistämme tai olla tukemassa kokonaista kansaa kuten nyt Ukrainan sodan keskellä eläviä veljiämme ja sisariamme, voimme tehdä eurytmiaa. Voimme olla varmoja, että se tavoittaa heidät.


Rudolf Steiner on antanut meille syvällisen hienovireisen eurytmiarukouksen Hallelujan. Jo ensimmäinen suuri vahva H avaa meissä (minussa) tilan rukoukselle, jonka "sisälle" sana voi soida. Jos teemme Hallelujan kuoleman rajalla olevalle lähimmäiselle, liike voi auttaa häntä irrottautumaan fyysisen ruumiin ja maallisen elämän "kahleista". Sen voi tehdä myös edesmenneelle tai hautajaisten yhteydessä.


H avautuu suureksi A:ksi. Ikään kuin HA:n sisälle kasvaa 7 suurenevaa L:ää, ensimmäinen on hyvin pieni, kuin sydämen kokoinen. Jokainen L ottaa uuden voiman ja impulssin sydämestä ja kasvaa oman hengityksen tahdissa. L:t suljetaan yhteen E:ksi joko sydämen päälle tai ylös pään päälle. Koen, että tässä on pienenpieni tauko. E:n risteyskohdasta avautuu kolme suurta L:ää, jotka lähettävät liikkeen taivaisiin, kosmokseen saakka. UIA lopussa ovat suuria ja selkeitä. "Katse suunnattuna eteenpäin, I ja A aivan sormenpäihin saakka", sanoi Steiner ohjatessaan Hallelujaa, joka oli ensimmäinen kokonainen sana, joka eurytmisoitiin. Hallelujan päättää H, jonka voi ajatella putoavan selän taakse kuin kevyen silkin, joka hitaasti putoaa maahan asti. Steiner sanoi Hallelujasta: "Puhdistan itseni kaikesta, joka estää minua näkemästä Korkeinta." ( "Ich reinige mich von allem, was mich am Anblick des Höchsten hindert.")



Samothraken Nike patsas

Olen kokenut, että Halleluja voi olla myös siunaava, kotia tai esimerkiksi kesämökkiä siunaava ja puhdistava. Se voi olla myös kiitosrukous. Kun sanat eivät riitä, tulee liike avuksi. Oikeastaan jokainen liike, jokainen askel voi olla kuin rukous. Astutko askeleesi lämmöllä ja ilolla maahan liittyen ja sitä siunaten vai yhdentekevästi, poissaolevasti päämäärään kiiruhtaen? Astukaamme kuukauden ajan 5 askelta päivässä tietoisena siitä, mitä askelemme tekevät maalle ja itsellemme.


Mutta liikkeen täytyy tulla sydämestä, ettei se olisi vain tyhjä kuori. Ukrainan sodan alettua olemme aloittaneet Aurinkoryhmän viikottaiset harjoitukset yhteisellä Hallelujalla. Kun parhaimmillaan 10 ihmistä tekee yhdessä Hallelujan, lähtee keskeltämme valtava voima. Mutta yksinkin tehdessä voi kokea yhteyden suurempaan kokonaisuuteen, niihin korkeampiin voimiin, jotka kokee omakseen.


Näillä ajatuksilla Hallelujasta toivotan Kauneinta Pääsiäisen aikaa ja Toivoa tulevaisuuteen

Kirsti Valkonen




Blogin kirjoittajana toimi Kirsti Valkonen (s.5.8.1955); Kirsti valmistui Norjasta eurytmistiksi vuonna 1988. Ensimmäisen vuoden hän opetti eurytmiaa Karjalohjan Vapaalla kyläkoululla. Vuodesta 1989 viime kevääseen hän opetti Marjatta-koululla, josta jäi eläkkeelle. Kirsti on näyttämöeurytmia Aurinkoryhmän jäsen.





Vuoden 2021 Blogit käsittelevät teemaa: "Eurytmia & Tietoisuustaidot". Eurythmy Channel Helsinki on pyytänyt 12:sta eri eurytmistia pohtimaan aihetta omasta kokemuksestaan käsin. Blogien avulla voimme saada ymmärrystä siitä, miten eurytmia kehittää tietoisuustaitoja ja siitä, mikä eurytmiassa ja mindfulnessissa on yhteistä.


The 2021 year's blogs will all carry a theme: "Eurythmy & Mindfulness". Eurythmy Channel Helsinki has asked 12 different eurythmists to reflect on the topic from their own experience. Blogs allow us to gain an understanding of how eurythmy develops awareness skills and what eurythmy and mindfulness have in common.

bottom of page