Näen nousevan ja laskevan auringon.
Näen kuulaan kirkkaan tähtitaivaan ja kiinteän maan.
Tiedän avaruuden olevan hyytävän kylmä ja maan ytimen olen kuullut olevan hehkuvan kuuman.
On pohjoinen-etelä. Itä ja länsi.
Näen pohjoisen taistelevan kylmää ja pimeää vastaan.
Näen etelän ihmisen taistelevan liikaa valoa ja kuumuutta vastaan.
Toisella pitkä talvi, toisella pitkä kesä.
Toisella kuulaus ja herkkyys, toisella runsaus ja kuivuus.
Maailma on täynnä vastakkaisuuksia ja näiden vastakkaisuuksien välillä muodostuu elämä. Kuihtuva kukka muovaa jo hedelmää ja uusia siemeniä.
Maan ja taivaan välillä on ilma, kaikki maailman kasvit ja eläimet lukemattomine variaatioineen, tarkoituksensa ja olosuhteidensa mukaan muodostuneina.
Ihminen on myös erilainen kansallisuudesta ja elinolosuhteista riippuen, yksilöllisyydestään huolimatta.
Maailma on kuin suuri sinfonia maailmankaikkeudessa. Maailman moninaisuus on kuin valtavan orkesterin soittimien luoma yhteissointi. Syvissä bassosoinnuissa voi kokea lämmön ja vahvuuden minkä kirkas puhallin voi herättää kirkkaudellaan ja viulu virittää niille sopusointuisen yhteiselon. Tosin, yhtä lailla sopusointuun syntyy riitasointuja, jotka tavalla tai toisella on avattava, jotta elämää voidaan jatkaa eteenpäin. Riitasoinnun jälkeen avautuu usein mahdollisuus johonkin uuteen.
Ihminen pystyy muokkaamaan elinolosuhteitaan ja tekemään päätöksiä suhteessa maailmaan ja kanssaihmisiin huomattavasti enemmän kuin kasvit ja eläimet. Ihmisen kyky tuntea ja ilmaista kokemuksensa on ainutlaatuinen. Näin myös auringonnousu ja -lasku saavat aivan uuden ulottuvuuden ihmisen kokemuksen kautta. Miten lohtua ja toivoa täynnä voi olla auringonnousu. Miten mahtava auringonlasku himmetessään voi tuoda haikeuden, jonka kautta voi löytää itsensä uudella tavalla, ennen kuin yö luo oman lumonsa, muistuttaen meitä ikuisuudesta. Jokainen päivä erilainen niin kuin mielikin.
Kuitenkin, niin kuin luonto muodostuu loputtoman monista kasvi- ja eläinlajeista, niin ihmiskunta eri kulttuurisista kansoista. Idea ehkä siinäkin on monipuolinen vastakkainasettelu, joka muodostaa upean kokonaisuuden. Kansojen sekoittuminen on aina ollut olemassa valloitusten tai rakastumisien kautta. Nyt, kun maailma tuntuu monessa kohtaa olevan liekeissä, niin miljoonat ihmiset vaeltavat päätyen ehkä vastakkaiselle puolelle maailmaa. Hirvittävät tragediat hurjine riitasointuineen sen aiheuttavat ja lopputulema on, että osa ihmiskuntaa tulee muuttumaan fysiikkaansa myöten, kun esim. eteläiset ja pohjoiset kohtaavat, saaden elämänvoimaisen uuden ajattelun ja tuntemisen laadut yhteen.
Ehkäpä ihmisten kehitys vaatii sitä? Yhä yksilöllisempiä monikulttuurisesti muovautuneita kehoja ja sielun laatuja uudenlaiselle tietoisuudelleen?
Vastakkainasettelusta, valosta, pimeydestä, sointujen ja värisävyjen vuoropuhelusta syntyy myös taide.
Eurytmiassakin elää liike ja vastaliike. Mitä syvemmälle astun, sen korkeammalle yletyn.
Mitä tiiviimmäksi tulen, sitä avarampi voin olla.
Jatkuvaa muuntumista erilaisten voimien samanaikaisessa yhteisvaikutuksessa, missä ihminen tuntevana, vastaanottavana ja samaan aikaan eleen kautta ilmaisevana on tietoisuudellaan läsnä.
Maailma on ihmeellinen!
Kuten Goethe asian ilmaisee: ”avoin salaisuus” tai ”ihmetelläkseni olen täällä”.
Alkaessani kirjoittaa päätin, etten lue mitä muut ovat kirjoittaneet ennen kuin omani on valmis. Nyt luettuani, voin vain kiittää erittäin kauniista ja koskettavista kirjoituksistanne.
Hauskaa oli huomata, että tiettyjä yhteisiä vertauksia myös löytyi.
Heinäkuun blogin kirjoittajana toimi Irmeli Salomaa (s.24.3.1955); Diplomi eurytmisti Academie voor Euryhtmie, Snellman-korkeakoulun lehtori ja Taide-eurytmian kouluttaja. Toimii Snellman-korkeakoulun Eurytmiakoulutuksen opettajana ja ollut mukana perustamassa sitä. Toiminut Puhe-ja draamakoulun eurytmistina. Osallistunut moniin taiteellisiin yhteisprojekteihin. Viime aikoina tehnyt soolo-esityksiä. Nauttii nykyään myös isoäitiyden antamasta elämän rikkaudesta.
Vuoden 2020 Blogit käsittelevät teemaa: "Maailma eurytmistin silmin". Eurythmy Channel Helsinki on pyytänyt saada nähdä maailman 12:sta eri eurytmistin näkemänä ja kokemana. Blogien avulla voimme saada jonkinlaisen ilmaisun sille, miten eurytmian harjoittaminen voi kehittää ihmisen tietoisuutta ja tapaa ymmärtää maailmaa sekä itseään.
Comentarios